2006-09-27

Cocktailspiess - How to harmonize colours

Eitempera - Eggtempera, 13cm x 18cm.
Cocktailspieße nannte man die früher. Weintraube, Käse (möglichst langweiligen Gouda), Salatblatt und Tomatenscheibe auf Schwarzbrot. An Plastikspieß.
Es ist sicherlich noch nicht ausgestorben, aber durch seine Absurdität stark dezimiert worden.
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Cocktailspieß (Cocktail-spear) it was called back then. Grape, Cheese (boring Gouda preferably), saladleave, sliced tomatoe on a piece of black bread. Impaled on a plastic spear.
It certainly isn´t extinct yet, but its absurdity greatly helped decimating it.
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Wenn man vermeiden will, das die Farben auseinanderfliegen, hilft es sehr, sich auf einen Grundfarbton zu einigen. Dieser Grundfarbton (oder Bestandteile dessen) sollte dann möglichst in allen Farben des Bildes in kleinen und kleinsten Mengen beigemischt werden. Das hilft, die Farben zu harmonisieren. Aber nicht übertreiben, sonst wirds matschig und uninteressant.
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When you try to avoid colours flying arround disconnectedly, it is very helpful, to determine a basic colour. This colour (or ingredients of it) should then be added to all colours used in the painting in tiny and tiniest quantities. That helps harmonizing the colours. But don´t overdo it, otherwise it gets muddy and uninteresting.

Herzlichen Gruß

Gerd



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1 Kommentar:

Gabriel hat gesagt…

I visit this blog everyday, your theories are all very interesting. I don't paint often, but I'll try to get the most out of these ideas.